στα μονοπάτια της λογοτεχνίας

«Σήμερα, όχι μόνο οι Σικελοί, αλλά και οι Μπολονέζοι άρχισαν να γράφουν στη διάλεκτό τους. Θεωρώ σημαντική αυτή την εξέλιξη. Η γλώσσα είναι κεντρομόλος και η περιφέρεια δεν μιλάει πια τη γλώσσα της, μιλάει τη γλώσσα της τηλεόρασης. Όταν λοιπόν η κεντρική γλώσσα δεν έχει τη λύμφη που θα τη τροφοδοτήσει με τους χυμούς της, υπάρχει ο κίνδυνος να παραδοθεί αμαχητί σε μια ξένη γλώσσα, π.χ. στα αγγλικά. Η ανάκτηση της διαλέκτου είναι ανάκτηση της ζωτικής λύμφης για την ιταλική γλώσσα. Με ρωτάνε: “Μα δεν χαίρεσαι που είσαι Ευρωπαίος;” Βεβαίως και χαίρομαι. Είμαι ένας γέρος άνθρωπος που ξυπνάει κάθε πρωί και λέει: “Tι τυχερά που είναι τα εγγόνια μου που δεν θα ζήσουν έναν πόλεμο με τη Γερμανία ή τη Γαλλία!”. Όμως, λέω, επίσης, ότι θα νιώθω περισσότερο Ευρωπαίος αν κάτω από το ευρωπαϊκό κοστούμι που φοράω, θα συνεχίσω να φοράω ένα βρακί και μια φανέλα ιταλικής κατασκευής».

«Θεωρώ τον εαυτό μου ένα είδος τροβαδούρου. Δεν τραγουδώ επειδή είμαι φάλτσος, αλλά διηγούμαι ιστορίες όπως εκείνοι που πήγαιναν από χωριό σε χωριό, έλεγαν τις ιστορίες τους, κι ύστερα έβγαζαν το καπέλο και μάζευαν χρήματα. Όσο μεγαλύτερο κοινό είχαν, τόσα περισσότερα χρήματα έβγαζαν. Αν γράψεις ένα μυθιστόρημα και το αφηγηθείς μονάχα στη γυναίκα σου, είναι κάπως θλιβερό. Αν το διηγηθείς σε όλη την οικογένεια είναι κάπως καλύτερα, κι αν το πεις σε ανθρώπους που δεν γνωρίζεις προσωπικά γίνεται ακόμα καλύτερο. Στους συγγραφείς που αυτοαποκαλούνται δύσκολοι και λένε “εμένα δεν με ενδιαφέρει το κοινό”, εγώ απαντώ “παιδί μου, τότε μη γράφεις. Γράψε ένα ημερολόγιο και βάλ’ το στο συρτάρι. Θα το ανακαλύψουν ίσως μετά θάνατον, εσύ όμως θα έχεις αποφύγει την πολλή συνάφεια”. Για παράδειγμα, δεν καταλαβαίνω τους συγγραφείς που γκρινιάζουν όταν χρειάζεται να υπογράψουν αυτόγραφα. Εγώ θα υπογράφω αυτόγραφα μέχρι να παραλύσει το χέρι μου. Γιατί βρίσκω ότι πρόκειται για μια εκπληκτική σχέση με τον αναγνώστη».

Αποσπάσματα από παλιές συνεντεύξεις του πιο πολυδιαβασμένου συγγραφέα της Ιταλίας, Andrea Calogero Camilleri.

♦   ♦   ♦

Ακολουθεί μια μικρή βόλτα στα σαγηνευτικά μονοπάτια της λογοτεχνίας. Όσοι εκ των μελών του blog το επιθυμούν, αφού έχουν ολοκληρώσει το λογοτεχνικό κουίζ (περιλαμβάνει 100 ερωτήσεις), μπορούν να στείλουν ένα e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση edouardosntinias@yahoo.com με τίτλο: Λογοτεχνικό Κουίζ, γράφοντας το ποσοστό επιτυχίας τους ή οτιδήποτε άλλο επιθυμούν. Ένας τυχερός θα κερδίσει μετά από κλήρωση, το αστυνομικό μυθιστόρημα του Δανού συγγραφέα Mikkel Birkegaard: «Το βιβλιοπωλείο των σκιών». Συμμετοχές θα γίνονται δεκτές μέχρι και την 30η Μαΐου 2015. Το βιβλίο θα σταλεί ταχυδρομικώς, μετά από επικοινωνία μέσω e-mail, με έξοδα του αποστολέα.

update 31.05.2015

το βιβλίο του Mikkel Birkegaard, εντός λίγων ημερών θα φτάσει στο Παλαιό Φάληρο και στα χέρια του φίλου Δημοσθένη Μ. ο οποίος είχε την εύνοια της τύχης. ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν και πολύ περισσότερο για τις ενδιαφέρουσες επισημάνσεις σας. θα το επαναλάβουμε εν καιρώ.

Advertisements