the answer, my friend..

Γεννήθηκε στις 24 Μαΐου του 1941 στη Minessota και το πραγματικό του όνομα είναι Robert Allen Zimmerman. Η σταθερή του εξέλιξη αλλά και οι συχνά προφητικοί στίχοι του τον καθιέρωσαν ως τον πιο σημαντικό Αμερικανό μουσικοσυνθέτη της δεκαετίας του ’60. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι σχεδόν οι μετέπειτα από αυτόν κάτι καλό βρήκαν να ενσωματώσουν στις ιδέες τους. Οι στίχοι του χρησιμοποιήθηκαν συχνά ακόμα και σε ομιλίες προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Το επώνυμό του, το οποίο δανείστηκε από τον ποιητή Dylan Thomas ο οποίος πέθανε στην Νέα Υόρκη το 1953 από υπερβολική χρήση αλκοόλ, το άλλαξε νόμιμα τον Αύγουστο του 1962. Από το 1959 έπαιζε σε διάφορα cafe της  Minnesota και το 1961 πήγε στη Νέα Υόρκη να συναντήσει τον Woody Guthrie που βρισκόταν σε κάποιο νοσοκομείο του New Jersey. Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς παίζει σε ένα festival ανοίγοντας τις συναυλίες του John Lee Hooker. Τα τραγούδια που ερμήνευε εκείνη την εποχή ήταν συνθέσεις του Woody Guithrie και διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών με δικούς του στίχους.

Μια κριτική του Robert Shelton στους Times της Νέας Υόρκης παρακινεί τον John Hammond που δούλευε για τη CBS να τον γνωρίσει και να τον εντάξει στο δυναμικό της εταιρείας, κάνοντας μάλιστα παραγωγή και στο πρώτο του album που, αν και είχε μόνο δυο δικές του συνθέσεις, ξάφνιασε με το καυστικό του χιούμορ τους κύκλους του Greenwich Village κι έβαλε τις βάσεις για τη μεγάλη καριέρα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1964 ο Dylan έδωσε περίπου 200 κονσέρτα.

Λέγεται ότι συνάντησε τους Beatles στο αεροδρόμιο Kennedy της Νέας Υόρκης και ήταν αυτός που τους μύησε στα ναρκωτικά. Τα τραγούδια του διασκευάστηκαν από καλλιτέχνες που είχαν εντελώς διαφορετικές καταβολές: από τη Marlene Dietrich μέχρι τους Guns N’ Roses. Είναι ασφαλώς ένας από τους πιο τραγουδισμένους και σημαντικούς Αμερικανούς συνθέτες του περασμένου αιώνα.

Μια σύντομη αναφορά στη δισκογραφική παρουσία του Dylan είναι απαραίτητη, αν και η βέλτιστη οδός για να προσεγγίσει κανείς τη φιλοσοφία του καλλιτέχνη και να κατανοήσει το μέγεθος του ανδρός, είναι να ακούσει προσεκτικά το σύνολο της μουσικής του παραγωγής. Ο Bob Dylan, μέχρι σήμερα, έχει δημιουργήσει 35 studio albums, 31 συλλογικά albums, 11 live albums, 58 singles ενώ εμφανίζεται σε περισσότερα από 10 album συναδέλφων του.

Το πρώτο του album «Bob Dylan» το ηχογράφησε το 1961, μόλις 20 ετών. Πολλοί τον αποκάλεσαν νέο Woody Guthrie και απ’ ότι ακολούθησε δεν πρέπει να έκαναν λάθος στις προβλέψεις τους. Ο Dylan επηρεασμένος από τους μαύρους τραγουδιστές των blues, παρουσιάζει στο album δυο δικές του συνθέσεις και αρκετές διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών, όπως το The house of the rising sun και το Freight train blues.

Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφορεί ο δίσκος «The freewheelin’ Bob Dylan» ο οποίος περιλαμβάνει και ένα από τα σπουδαιότερα τραγούδια της Αμερικανικής δισκογραφίας, το Blowin’ in the wind. Όπως λέει και ο ίδιος ο δημιουργός του: «οι μεγαλύτεροι εγκληματίες είναι αυτοί που βλέπουν το άδικο και στρέφουν το πρόσωπό τους στην αντίθετη πλευρά, παρόλο που είναι πεπεισμένοι για την αδικία που βλέπουν». Ο Dylan ερμνηνεύει τις συνθέσεις του συνοδεία κιθάρας και φυσαρμόνικας, εμπνέοντας και προβληματίζοντας τον ακροατή με τραγούδια όπως το Masters of war, που θα είναι επίκαιρο μέχρι τη συντέλεια αυτού του πλανήτη.

Την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί ο δίσκος «The times they are a changin» με το ομώνυμο διάσημο τραγούδι, το With god on our side αλλά και το One too many mornings. Την ίδια περίοδο εμφανίζεται και ο δίσκος «Another side of Bob Dylan» όπου ο μουσικός ενδύει μουσικά πορτρέτα από την καθημερινή ζωή στις πόλεις, με χαρακτηριστικά τραγούδια το Spanish Harlem incident και το Motorpsycho nitemare.

Το φθινόπωρο του 1965 ο Bob Dylan κάνει μια στροφή προς τη rock μουσική με το δίσκο «Bringing it all back home». Ουσιαστικά θεμελιώνει μια νέα εποχή, την εποχή της folk rock, ανοίγοντας τον δρόμο σε πολλούς νέους μουσικούς, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους Beatles και τους Rolling Stones. Εδώ θα βρούμε το Mr Tambourine man, το She belongs to me, το Subterranean homesick blues και το It’s all over now.

Λίγο αργότερα, μέσα στην ίδια χρονιά, κυκλοφορεί ένα από τα καλύτερα album του Dylan, το «Highway 61 revisited». Περιλαμβάνει το θρυλικό Like a rolling stone που εκφράζει όλα όσα θα ήθελε κανείς να πει για την κοινωνική επανάσταση τη δεκαετία του ’60, με απλά λόγια. Ο δίσκος φιλοξενεί και άλλα πολύτιμα κομμάτια όπως το Ballad of a thin man, το Just like Tom Thumb’s blues και το Desolation row.

Ένα ακόμη σημαντικό album του σπουδαίου αμερικανού μουσικού είναι και το «Blonde on blonde» που κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά το Highway 61 revisited. Στο album αυτό συμμετέχουν σημαντικοί μουσικοί της εποχής όπως ο Al Kooper και ο Robbie Robertson. Ξεχωρίζουν τα τραγούδια Visions of Johanna, Stuck inside of mobile with the Memphis blues again και Rainy day women #12 & 35.

Ο δίσκος «John Wesley Harding» που κυκλοφόρησε το 1968 σηματοδοτεί την αφετηρία μιας στενότερης σχέσης με τη θρησκεία, που θα φανεί και στις επόμενες δημιουργίες του Dylan. Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν στο δίσκο αυτό είναι το All along the watchtower, το The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest από το οποίο εμπνεύστηκε και η γνωστή μπάντα της rock, το I pity the poor immigrant και το I dreamed i saw St. Augustine.

Ακολουθούν και άλλα σημαντικά album όπως το «Nashville skyline» αλλά και το «New morning» μέχρι να φτάσουμε στο σωτήριον έτος 1975 όπου και κυκλοφορεί το «Desire». Ένα από τα σημαντικότερα album του Bob Dylan, σίγουρα το πιο επιτυχημένο εμπορικά, με τραγούδια όπως το Hurricane που γράφτηκε προς τιμήν του πυγμάχου Ruben Carter, το Sara που το αφιέρωσε στη γυναίκα του αλλά και τα One more cup of coffee, Isis και Mozambique. Μουσικά διαμάντια που πολλοί θα ήθελαν να διεκδικούν την πατρότητα τους.

Ακολούθησαν και άλλες κυκλοφορίες, πάντα με σημαντική επιτυχία και το προσωπικό στίγμα του Dylan, όπως τα album «Street legal», «Saved», «Empire burlesque», «Down in the groove» και «Under the Red Sky». Δίσκοι που φιλοξενούν σπουδαία τραγούδια του αμερικανού μουσικού, όπως τα Changing of the guards, Covenant woman, When the night comes falling from the sky, Ugliest girl in the world, Born in time, Unbelievable.

Ο πολύτιμος δημιουργός από τη Minessota συνεχίζει αδιάκοπα μέχρι και σήμερα, στα 73 του χρόνια, να ηχογραφεί και να δίνει συναυλίες σε κάθε γωνιά του κόσμου, όπου υπάρχουν φανατικοί φίλοι της μουσικής του. Ήδη, με το λυκαυγές του νέου αιώνα, μετράμε 5 studio albums (με τελευταίο το Shadows in the night), 3 live albums, 18 συλλογικά albums και 12 singles.

Ο χειμώνας έχει εισβάλλει για τα καλά στις ζωές μας. Έξω ο άνεμος λυσσομανάει και τα κύματα χαρίζουν αυτή την άγρια ομορφιά στη θάλασσα που ενώνει δυο διαφορετικούς κόσμους. Φυσάει τόσο δυνατά, που ο άνεμος θα μπορούσε να μεταφέρει, από τη Μυτιλήνη μέχρι το Malibu, αυτό που προσπαθώ να ψιθυρίσω

χαίρε Bob Dylan

πολύτιμε συνοδοιπόρε

Advertisements