βιβλιοαναγνώσεις

Τρία ενδιαφέροντα βιβλία που διάβασα τις τελευταίες εβδομάδες: «Το όνειρο του Κέλτη» του Mario Vargas Llosa, «Η γιορτή του τράγου» του ιδίου συγγραφέα και το «Μαπούτσε» του Caryl Ferey.

«Το όνειρο του Κέλτη»

Ο Μάριο Βάργκας Γιόσα, με «Το όνειρο του Κέλτη» μας εισάγει στον κόσμο της οικονομικής εκμετάλλευσης των ιθαγενών, που έζησαν στα δάση του Αμαζονίου και του Κονγκό κατά τον 20ο αιώνα, από τους Ευρωπαίους αποικιοκράτες. Μαέστρος της πένας, υφαίνει μια ιστορία που ξεπερνά την απλή ιστορική καταγραφή και μέσω της δαιδαλώδους πλοκής και της περιγραφικής δύναμης του γραπτού λόγου καταφέρνει να πάρει από το χέρι τον αναγνώστη παρασέρνοντάς τον σ’ ένα κόσμο που συνυπάρχουν η βία, η αθωότητα και ο θάνατος.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Κονγκό, Αμαζονία, Ιρλανδία, όπου και καταγράφεται η δράση του κεντρικού ήρωα Ρότζερ Κέισμεντ, μιας χαρισματικής όσο και αμφιλεγόμενης προσωπικότητας που έζησε μια ζωή έντονων αντιθέσεων. Έδωσε μάχες για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ιθαγενών πολιτισμών της εποχής του, βίωσε την αληθινή αγάπη και το μίσος των συμπατριωτών του και πλήρωσε το τίμημα του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας με την ίδια του τη ζωή.

Αιμοδιψείς στρατιωτικοί, ιθαγενείς-θύματα της οικονομικής εκμετάλλευσης των εταιρειών συλλογής καουτσούκ, πολιτικοί άρχοντες χαμηλού ηθικού αναστήματος, μυστικές υπηρεσίες, κληρικοί και παθιασμένοι Ιρλανδοί πατριώτες πρωταγωνιστούν στο πολιτικό μυθιστόρημα του Γιόσα. Με τη γνωστή του ικανότητα να δημιουργεί εικόνες, μεταφέρει με άνεση τον αναγνώστη από το αφιλόξενο Πουτουμάγιο στη σκοτεινή φυλακή του Πέντονβιλ και από το χιονισμένο Βερολίνο στο αγαπημένο για τον ήρωα Δουβλίνο.

Ο συγγραφέας για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων πληροφοριών ταξίδεψε σε ΗΠΑ, Βέλγιο, Περού, Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Κονγκό, Αμαζόνιο και Ιρλανδία. Το βιβλίο είναι, ουσιαστικά, φόρος τιμής στον Ρότζερ Κέισμεντ, τα επιτεύγματα του οποίου έμειναν στο περιθώριο της ιστορίας για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα. Εκτελέστηκε δι απαγχονισμού στις 3 Αυγούστου 1916 στο προαύλιο της φυλακής του Πέντονβιλ, με την κατηγορία της εθνικής προδοσίας. Τα οστά του επέστρεψαν στην πατρίδα του 49 χρόνια αργότερα και τέθηκαν σε λαϊκό προσκύνημα ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών του. Η ταφή έγινε με στρατιωτικές τιμές στο κοιμητήριο του Γκλάσνεβιν.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση της Μαργαρίτας Μπονάτσου (σελ 464. τιμή: 17 €)

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 15 – 16 ώρες.

γυναίκες της αδέσμευτης φυλής των Mapuches

Το βιβλίο του Caryl Ferey «Μαπούτσε», ένα υψηλής αισθητικής νουάρ με αιματοβαμμένο happy end, διαβάζεται απνευστί, σε πλήρη αντίθεση με τον «χρόνο Μαπούτσε» που «υπολογίζει τα δευτερόλεπτα σε ώρες και τη μέρα απ’ την αυγή» (σελ 449). Στο Μαπούτσε, η Αργεντινή του Μπόρχες αλλά και του Βιντέλα συναντάει την Αμερική του Eλρόι. Ο συγγραφέας καταφέρνει να κρατήσει τον αναγνώστη δέσμιο της γραφής του, χειρίζεται με δεξιοτεχνία το λόγο δημιουργώντας ελκυστικούς χαρακτήρες, ενώ τα παρένθετα κείμενα σχετικά με την φυλή των Μαπούτσε και την ιστορία της Αργεντινής επί δικτατορίας προσδίδουν μια πινελιά ιστορικής τεκμηρίωσης.

Ιδιαίτερα δυνατό απόσπασμα του βιβλίου αποτελεί το ‘λυπητερό τετράδιο’, όπου ο συγγραφέας μέσω των καταγεγραμμένων αναμνήσεων του Ρουμπέν αποκαλύπτει στον αναγνώστη τις συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι έγκλειστοι συλληφθέντες αντιφρονούντες από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος, «όχι η σκληρότητα των ανθρώπων δεν έχει όρια..» (σελ 307). Δυνατή γραφή, συναισθηματική και χειμαρρώδης. Σίγουρα ένα από τα ωραιότερα βιβλία του είδους των τελευταίων ετών. Το δημιούργημα του Ferey προγραμματίζεται να μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη, με σκηνοθέτη τον Guillaume Ivernel.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα, σε μετάφραση της Αργυρώς Μακάρωφ (σελ 475. τιμή: 19,50 €)

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 14 – 15 ώρες.

Villain010

«Η γιορτή του τράγου», ταξίδι στη Δομινικανή Δημοκρατία του δικτάτορα Rafael Trujillo

Ένα ακόμη σημαντικό βιβλίο του Περουβιανού συγγραφέα, που βάσει των διεθνών κριτικών αποτελεί και το αριστούργημα του. Διαβάζεται με σχετική δυσκολία και απαιτεί επιμονή και υπομονή από τον αναγνώστη, μιας και ο Γιόσα εμβαθύνει, σε πολλές περιπτώσεις, στην ιστορία της χώρας του Τρουχίγιο. Το βιβλίο ουσιαστικά αποτελεί την τοιχογραφία μια εποχής δύσκολης και σκοτεινής, υπό το δικτατορικό καθεστώς στη Δομινικανή Δημοκρατία, με τον Γιόσα να ρίχνει φως στις διαδικασίες που μετατρέπουν τους πολίτες σε άβουλα όντα, στους μηχανισμούς υποδούλωσης που χρησιμοποιούν αυτά τα μονολιθικά καθεστώτα, κάθε εποχής, καθώς και στον καταστροφικό μονόδρομο που ακολουθούν προς τον εκφυλισμό και τελικά την πτώση. Άριστη γνώση της ιστορίας του τόπου και εξαιρετική η ικανότητα του συγγραφέα στη μετάδοση των ιδιαίτερων πολιτιστικών στοιχείων του λαού. Ο Γιόσα μέσω της τέχνης της μυθοπλασίας, χωρίς ανούσιους διδακτισμούς και ξεκάθαρο ιδεολογικό χρωματισμό, μας δίνει ένα σημαντικό πολιτικό μυθιστόρημα.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση της Αγγελικής Αλεξοπούλου (σελ 506. τιμή: 25 €)

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 20 – 22 ώρες.

Advertisements