José Carreras

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που αφορά τους δύο Ισπανούς τενόρους, τον José Carreras και τον Plácido Domingo και την φιλία που δημιουργήθηκε μεταξύ τους εξαιτίας μιας σοβαρής ασθένειας.

Ο José Carreras είναι Καταλανός και ο Plácido Domingo Μαδριλένος και είναι γνωστή η αντιπαλότητα που έχουν οι δύο αυτές πόλεις. Για πολιτικούς και όχι μόνο λόγους οι δύο τενόροι έγιναν άσπονδοι εχθροί. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπήρχε όρος απαράβατος στα συμβόλαιά τους να μην συνυπάρξουν ποτέ στην ίδια συναυλία. Το 1987 διαγνώστηκε στον José Carreras ότι πάσχει από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Η μάχη με τον καρκίνο ήταν πολύ δύσκολη. Ο διάσημος τενόρος αναγκαζόταν να πηγαίνει κάθε μήνα στην Αμερική για να κάνει μακροχρόνιες θεραπείες και συνεχείς μεταγγίσεις του αίματος. Μέχρι και μεταμόσχευση του νωτιαίου μυελού έκανε, παρόλα αυτά όμως τίποτα δεν ήταν αρκετό για να νικήσει τον ύπουλο εχθρό του.

Όλα αυτά τον εξάντλησαν σωματικά αλλά και οικονομικά αφού όλες αυτές οι θεραπείες και οι συνεχείς μετακινήσεις του στην Αμερική απαιτούσαν πολλά χρήματα. Όταν πια δεν είχε άλλα χρήματα κάποιος φίλος του τον πληροφόρησε ότι υπάρχει ένα ίδρυμα στην Μαδρίτη, το Hermosa Foundation το οποίο θεραπεύει δωρεάν ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία. Χάρη στην φροντίδα του ιδρύματος αυτού ο José Carreras κατάφερε να νικήσει την ασθένειά του και ν’ αρχίσει να ξανατραγουδάει. Έτσι ο διάσημος τενόρος άρχισε ν’ αποκτά πολλά κέρδη χωρίς όμως ποτέ να ξεχάσει που οφείλεται αυτό. Αποφάσισε λοιπόν να γίνει δωρητής του ιδρύματος χαρίζοντάς του πολλά χρήματα. Όταν διάβασε το καταστατικό είδε με έκπληξη ότι ο ιδρυτής και πρόεδρος του ιδρύματος ήταν ο Plácido Domingo.

Γρήγορα ανακάλυψε ότι ο Plácido Domingo είχε δημιουργήσει αυτό το ίδρυμα για να τον βοηθήσει αλλά ήθελε να μείνει ανώνυμος για να μη νιώσει ταπεινωμένος που θα αναγκαζόταν να δεχθεί την βοήθεια του εχθρού του. Κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του Plácido Domingo στην Μαδρίτη ο José Carreras ξάφνιασε τους πάντες. Διακόπτοντας την συναυλία, ανέβηκε στη σκηνή, γονάτισε ταπεινά μπροστά στα πόδια του, του ζήτησε συγγνώμη και τον ευχαρίστησε δημόσια για το καλό που του έκανε. Έτσι ξεκίνησε μια τρυφερή και δυνατή φιλία όπου μαζί με τον Luciano Pavarotti κράτησε πάρα πολλά χρόνια.

Μετά από καιρό ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Plácido Domingo γιατί δημιούργησε αυτό το ίδρυμα δεδομένου ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα βοηθούσε τον εχθρό του. Η απάντησή του ήταν σύντομη και καθοριστική. Γιατί ήταν άδικο να χαθεί μια φωνή σαν τη δική του.

Θα ήταν κάπως κουραστικό να αναφερθούμε στα δημιουργήματα του Καταλανού τενόρου, μιας και οι ηχογραφήσεις του -όλες αριστουργηματικές- είναι αναρίθμητες. Αυτό που είναι άξιον αναφοράς και πρέπει να σημειωθεί, είναι η παρουσία του σε κάποιες παραστάσεις της όπερας που έμειναν στην ιστορία, όπως στον Don Carlo του Verdi, στο L’elisir d’amore του Donizetti, στην Tosca του Puccini και στην La forza del destino του Verdi.

Ο Josep Maria Carreras i Coll, όπως είναι το πλήρες όνομα του, μετά την περιπέτεια υγείας  δημιούργησε το ίδρυμα José Carreras International Leukemia Foundation με έδρα τη Βαρκελώνη και σκοπό τη χρηματοδότηση κλινικών ερευνών σχετικά με την ασθένεια της λευχαιμίας, τη διεξαγωγή εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού γύρω από την ασθένεια και τη στήριξη, υλική και ηθική, των ασθενών που την αντιμετωπίζουν. Το ίδρυμα του Καταλανού τενόρου διατηρεί παραρτήματα στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Advertisements