Η διδασκαλία του Don Juan

«Κάθε άνθρωπος ακολουθεί ένα δρόμο. Είναι το καλύτερο λοιπόν να έχεις πάντα στο μυαλό σου πως ένας δρόμος είναι ένας δρόμος, τίποτε παραπάνω. Αν αισθάνεσαι πως δεν πρέπει να τον ακολουθήσεις, δεν πρέπει να μείνεις σ’ αυτόν ό,τι κι αν συμβεί. Για να έχεις όμως μια τέτοια διαύγεια πρέπει να ζεις πειθαρχημένη ζωή. Μόνο τότε θα καταλάβεις πως ένας δρόμος δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας δρόμος και πως δεν προσβάλλεις ούτε τον εαυτό σου ούτε κανέναν άλλο αν τον παρατήσεις εφόσον αυτό σου λέει να κάνεις η καρδιά σου. Αλλά η απόφαση σου, ν’ ακολουθήσεις ή να παρατήσεις αυτό το δρόμο δεν πρέπει να βασίζεται στον φόβο ή στη φιλοδοξία. Σε προειδοποιώ. Εξέταζε το κάθε μονοπάτι με προσοχή και περίσκεψη. Δοκίμασε το όσες φορές νομίζεις πως χρειάζεται. Κι έπειτα κάνε στον εαυτό σου και μόνο στον εαυτό σου μια ερώτηση. Είναι μια ερώτηση που μόνο ένας γέρος άνθρωπος μπορεί να κάνει. Ο ευεργέτης μου μου μίλησε γι’ αυτήν όταν ήμουν πολύ νέος. Αλλά το αίμα μου έβραζε τότε πάρα πολύ για να την καταλάβω. Τώρα όμως την καταλαβαίνω. Θα σου πω ποια είναι: Έχει αυτό το μονοπάτι καρδιά; Όλα τα μονοπάτια είναι ίδια. Δεν οδηγούν πουθενά. Υπάρχουν μονοπάτια που περνάνε μέσα απ’ τους θάμνους ή που οδηγούν μέσα στους θάμνους. Στη ζωή μου μπορώ να πω πως έχω διασχίσει μεγάλους, πολύ μεγάλους δρόμους αλλά δε βρίσκομαι πουθενά. Η ερώτηση του ευεργέτη μου αποκτάει τώρα νόημα. Έχει αυτό το μονοπάτι καρδιά; Αν έχει, το μονοπάτι είναι καλό. Αν όχι είναι άχρηστο. Και οι δύο δρόμοι δεν οδηγούν πουθενά, αλλά ο ένας έχει καρδιά, ο άλλος όχι. Ο ένας είναι φτιαγμένος για χαρούμενο ταξίδι. Όσο καιρό τον ακολουθείς γίνεσαι ένα μαζί του. Ο άλλος θα σε κάνει να βλαστημήσεις τη ζωή σου. Ο ένας σε κάνει δυνατό, ο άλλος σου αφαιρεί τη δύναμη».

«Η διδασκαλία του Δον Χουάν». Carlos César Salvador Arana Castañeda. Μετάφραση: Άγγελος Μαστοράκης, εκδ. Καστανιώτη.

Ο Carlos César Salvador Arana Castañeda ήταν Αμερικανός ανθρωπολόγος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1925 στην Cajamarca του Peru. Τα αρχεία δείχνουν ότι το επίθετό του το πήρε από τη μητέρα του Susana Castañeda Navoa. Ο πατέρας του ήταν ο Cesar Arana Burungaray. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο UCLA απ’ όπου και πήρε τον διδακτορικό του τίτλο το 1973. Έγραψε 13 βιβλία με μεγάλη επιτυχία (οι πωλήσεις ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως) και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Στα βιβλία του, ο Castañeda διηγείται σε πρώτο πρόσωπο αυτά που υποστηρίζει ότι αποτελούν τη μαθητεία του σε έναν Γιάκι Σαμάνο που ονομάζεται Δον Χουάν Μάτους τον οποίο συνάντησε το 1960. Ο Castañeda έγραψε ότι αναγνωρίστηκε από τον Δον Χουάν Μάτους να έχει τον ενεργειακό σχηματισμό του ναγουάλ, τον οποίο εφόσον τον διάλεγε το πνεύμα θα μπορούσε να γίνει ο ηγέτης μιας ομάδας πολεμιστών. Χρησιμοποίησε επίσης τον όρο ναγουάλ για να σηματοδοτήσει το μέρος της αντίληψης το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του αγνώστου, ωστόσο είναι δυνατόν ο άνθρωπος να το φτάσει, το οποίο υπονοεί για την ομάδα των μάγων του, ότι ο Δον Χουάν ήταν με κάποιον τρόπο ο σύνδεσμος με αυτό το άγνωστο. Ο Castañeda συχνά αναφέρεται σε αυτή την άγνωστη περιοχή ως μη συνηθισμένη πραγματικότητα, κάτι το οποίο δείχνει ότι αυτή η περιοχή αποτελεί μια πραγματικότητα, αλλά είναι θεμελιωδώς διαφορετική από τη συνηθισμένη φύση της πραγματικότητας της οποίας την εμπειρία έχουμε ως ανθρώπινα όντα τα οποία είναι απορροφημένα στις καθημερινές τους ασχολίες μέσω της κοινωνικής διαμόρφωσης και εκπαίδευσής τους. Προσωπικότητα αμφιλεγόμενη, λόγω και του τρόπου ζωής που επέλεξε να ακολουθήσει, χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό Time ως ένα αίνιγμα το οποίο είναι τυλιγμένο σε μυστήριο. Πέθανε στις 27 Απριλίου 1998 στο Los Angeles λόγω καρκίνου στο ήπαρ.

Βιβλιογραφία στα ελληνικά: Οι Διδασκαλίες του Δον Χουάν (1968), Μια Ξεχωριστή Πραγματικότητα (1971), Ταξίδι στο Ιξτλάν (1973), Ιστορίες Δύναμης (1975), O Δεύτερος Κρίκος της Δύναμης (1977), Το Δώρο του Αετού (1981), Η Εσωτερική Φλόγα (1984), Η Δύναμη της Σιωπής (1987), Η Τέχνη των Ονείρων (1993), Η Σιωπηλή Γνώση (1996), Η Ενεργός Πλευρά του Απείρου (1998), Μαγικά Περάσματα (1999), Ο Τροχός του Χρόνου (2000).

Advertisements